Mänskliga Rättighetsdagarna (MR-Dagarna) 2015 - Göteborg

Den 9-10 november var det Göteborgs tur att hålla Mänskliga Rättighetsdagarna och eventet tog så klart plats på Svenska Mässan. I detta inlägg tänkte jag dels nämna vad jag tog med mig från de föreläsningar jag var på - med fokus på miljöfrågor - samt skriva några av mina funderingar kring volontärande i stort, eftersom jag arbetade som funktionär och fotade en del.

Temat för året var rasism, men som ovan nämnt låg mitt fokus på miljöfrågor. En av de utmaningar som står framför oss är hur människor kan hitta/bevara en försörjning samtidigt som vi främjar en såväl hållbar social som ekologisk utveckling. I en föreläsning arrangerad bl.a. av Fairtrade kallad "Allas rätt till en levande planet" togs just detta tema upp. Frågan skulle kunna besvaras utifrån två aspekter. Dels genom att belysa de negativa konsekvenser som väntar såväl arbetare som planeten i övrigt ifall vi inte ställer om till miljövänligare metoder och dels nämna att det faktiskt kan vara lönsamt att ställa om. Exempel på det förstnämnda skulle kunna vara drägligare arbetsvillkor och på lång sikt färre flyktingströmmar. Arbetsvillkor rör primärt arbetarnas fysiska och psykiska hälsa men påverkar även naturen runtomkring då exempelvis ekologisk odling har en betydligt bättre miljöpåverkan. Vad gäller flyktingströmmarna är det inte längre någon hemlighet att orsakerna bakom det faktum att människor flyr sina länder ibland kan härledas till klimatproblem, eller som jag tänker diskutera vidare nedan, ibland ännu mer lokala miljöeffekter. Klimatflykt kan t.ex. handla om den emigrering som följer en klimatorsakad torka som leder till social oro p.g.a matbrist.  UNHCR bedömer att antalet klimatflyktingar i framtiden kan vara så högt som mellan 250 miljoner - 1 miljard personer. Ingen kan längre gömma sig. 

Slutligen kan även här nämnas att varor som klassas som Fairtrade ofta kostar mer av en anledning. Istället för att vinstmaximera har företaget gjort den bedömningen att konsumenter och andra i näringskedjan eftersöker bl.a. hållbarhet och rättvisa vid sidan om varans fysiska attribut. En väldigt konkret skillnad kan t.ex. vara högre löner som i sin tur faktiskt presenterar ett på alla sätt och vis bättre alternativ för arbetarna än andra, mer klimatnegativa karriärsval. Kvar fattas bara den politiska viljan och den etiska viljan från konsumenter att ta ställning vid dagligvaruhandel.

Diakonia stod bakom en annan intressant föreläsning kallad "Global Climate Justice" med Anna Axelsson - Diakonia och Nnimmo Bassey - Prisbelönt miljöaktivist från Nigeria. Samtalet kretsade mycket kring oljeutvinning i Niger-deltat. Bassey menade att klimatproblem till stor del är ett problem kopplat till mänskliga rättigheter. Från sin erfarenhet nämner han det marginaliserade Ogoni-folket som gång på gång blivit överkörda av staten samt stora oljebolag som Shell i jakten på olja, där minimal hänsyn har tagits till såväl deras röst, som hälsa och försörjning. Bl.a. har stora delar av området blivit odugligt för jordbruk, i vissa områden har grundvattnet blivit förgiftat samt att tusentals personer , däribland framstående miljöaktivister blivit dödade eller tvingats fly p.g.a. konflikter med staten. Globale Climate Justice handlar om att det råder en obalans mellan vilka som får nyttja resurserna som utvinns och de som får ta notan. Det kan vara bekvämt eller åtminstone svårt att ta till sig problem som sker långt bort ifrån ens vardag, men effekterna av miljöproblem och informationen kring dem sprids allt längre bort. Bassey tryckte därför också på att det senaste klimatavtalet samt andra åtaganden bör beakta den snedvridna relation som pågått i århundraden. Rika länder bör därför generellt sett ta ett större ansvar men specifikt även bekosta de skador som redan har uppstått och som fortfarande pågår. Återigen lever vi i allt mindre grad isolerat från vår omvärld och konsekvenserna av tidigare mönster börjar nu visa sig. Ett enormt gemensamt ansvar är det enda som duger för en hållbar utveckling. Ingen kan längre gömma sig. 

Nnimmo Bassey: Ordförande för Environmental RIghts Action, Nigeria & vinnare av Right Livelihood Award 2010.

Nnimmo Bassey: Ordförande för Environmental RIghts Action, Nigeria & vinnare av Right Livelihood Award 2010.

Avslutningsvis ville jag bara nämna min medverkan i denna mässa. Från att ha sett reklam för eventet på en spårvagn tog det mig ca två dagar innan jag var anmäld som volontär. Oavsett om man gör en längre tjänst hos någon organisation utomlands eller om man som jag i detta fall arbetar mer lokalt kan jag verkligen rekommendera det! Du kommer inte bara kunna medverka och bidra till en positiv utveckling (ibland väldigt konkret sådan) men också kunna dra mycket lärdom av tjänsten. Inte minst på ett personligt plan. Jag tror inte det är någon slump att många människor efter avslutade studier väljer att bege sig till mer utsatta områden i världen och arbeta gratis för att få erfarenhet och perspektiv på tillvaron. Känner du dig fast i gamla mönster, vill göra något nytt, och/eller bidra med något gott? Anmäl dig till något, vad som helst. jag vet inte vad du brinner för men det finns fler ändamål än vad du tror och all hjälp behövs! Just do it!